Χορηγία στη Νομική Σχολή Αθηνών για τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ELMC 2019
Η ELMAA στήριξε οικονομικά για δεύτερη φορά τη Νομική Σχολή Αθηνών για να συμμετάσχει στον διαγωνισμό European Law Moot Court
H ELMAA για δεύτερη συνεχή φορά υποστήριξε τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών για να λάβει μέρος στον διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης (moot court) Ευρωπαϊκού Δικαίου “European Law Moot Court 2019” καλύπτοντας μέρος των εξόδων της ομάδας φοιτητών για τη συμμετοχή της στον Regional Round της Μαδρίτης. Μέλη της ομάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Λαμπρινούδης, η Μελίνα Ηλιάδου, ο Χρίστος Κωστόπουλος και η Ιωάννα Ευθυμίου. Προπονητές (coaches) ήταν η Εύα Τριχάκη και το μέλος της ELMAA Ευάγγελος Σταματίου. Την ομάδα συνόδευσε επίσης στην Μαδρίτη ο Ιωάννης Κούρτης.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής συμμετείχε στον διαγωνισμό υπό την επίβλεψη των καθηγητών της κατεύθυνσης Δικαίου της Ε.Ε. του Τομέα Διεθνών Σπουδών Επίκουρη Καθηγήτρια Ρεβέκκα – Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά και Επίκουρο Καθηγητή Μανώλη Περάκη.
Το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει την υποβολή γραπτών υπομνημάτων επί της δοθείσας υπόθεσης. Οι 48 ομάδες που διακρίνονται στην πρώτη φάση συνεχίζουν στους προφορικούς γύρους του διαγωνισμού. Η προφορική διαδικασία αποτελείται από 4 περιφερειακούς-ημιτελικούς γύρους (Regional Rounds), οι οποίοι διεξάγονται σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, και από τον τελικό γύρο που διεξάγεται στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο. Μετά από πρόταση του πρώην Προέδρου του ΔΕΕ Ole Due, το σωματείο επισήμως υποστηρίζεται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου οι δικαστές συμμετέχουν κάθε χρόνο ως Δικαστές στο διαγωνισμό. Εργαζόμενοι του Νομικού Τμήματος και άλλων Διευθύνσεων του Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι εγνωσμένου κύρους συμμετέχουν επίσης ως δικαστές στους ημιτελικούς γύρους του διαγωνισμού.
Η συμμετοχή στον διαγωνισμό αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο, το οποίο συντελεί στην ωρίμαση της νομικής σκέψης, στην ανάπτυξη της συνθετικής και της κριτικής ικανότητας και στην εμβάθυνση σε ουσιώδη ζητήματα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φοιτητές καλούνται να επεξεργαστούν ζητήματα επικαιρότητας, όπως η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία του περιβάλλοντος, η νομισματική ένωση και το σύστημα εποπτείας των κεντρικών τραπεζών, κά. Εξάλλου, οι διαγωνιζόμενοι εξοικειώνονται με δικονομικά ζητήματα του ενωσιακού δικαίου, τελειοποιούν τις γνώσεις τους στην ξενόγλωσση νομική ορολογία και αναπτύσσουν τις ρητορικές τους ικανότητες.