Συμμετοχή σε Ημερίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης 

Η ELMAA συμμετείχε στην ημερίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2022. 

 

Η Ημερίδα διοργανώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του Υφυπουργού Δικαιοσύνης και πρώην Αντιπροέδρου του Συλλόγου μας, κ. Γιώργου Κώτσηρα και είχε θέμα: «Η εφαρμογή του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τα Κράτη Μέλη».

Η ημερίδα, που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, διοργανώθηκε στο πλαίσιο της «Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης» και του διαλόγου που έχει αναπτυχθεί, αποτελώντας ένα χρήσιμο δικαιικό εργαλείο για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κ. Τσιάρας, ο Υφυπουργός κ. Γ. Κώτσηρας, ο πρόεδρος του ΣτΕ Δ. Σκαλτσούνης, ο πρώην πρόεδρος του ΔΕΕ καθηγητής Β. Σκουρής, ο ο Πρόεδρος του ΔΣ του European Public Law Organization (EPLO) καθηγητής Σ. Φλογαΐτης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθηγήτρια Μ. Γαβουνέλη, ο Έλληνας Συνήγορος του Πολίτη Α. Ποττάκης και ο νομικός σύμβουλος της ειδικής νομικής υπηρεσίας του ΥπΕξ Κ. Μπόσκοβιτς. 
Σύντομες ομιλίες πραγματοποίησαν, επίσης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Αλέξανδρος Πολίτης, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Φώτης Κωτσής, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων (ΕΑΝΔΑ), ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής Χρήστος Θεοδωρόπολος και ο Πρόεδρος της ELSA Greece Γιώργος Κίτης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγους μας, Αλέξανδρος Πολίτης, παρουσίασε επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο Σύλλογος μας αποστέλλοντας ερωτηματολόγια σε τελειόφοιτους και πρόσφατους αποφοίτους των τριών νομικών σχολών της Ελλάδος από τις 5 έως τις 20 Οκτωβρίου 2021 σχετικά με τη γνώση που αποκόμισαν σχετικά με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών τους σπουδών. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος μας, τα αποτελέσματα των 130 απαντήσεων που λάβαμε “σημαίνουν, κατά την άποψή μας, την ανάγκη ενίσχυσης της διδασκαλίας του Χάρτη και του δικαίου της Ε.Ε. γενικότερα στις νομικές σχολές της χώρας. Η ολοκληρωμένη αυτή εκπαίδευση δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε ορισμένα μαθήματα επιλογής αλλά να εντάσσεται στο υποχρεωτικό πρόγραμμα παρακολούθησης των φοιτητών. Μόνον έτσι θα εξοπλιστούν με τα κατάλληλα εφόδια οι μελλοντικοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.” 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία εδώ και να διαβάσετε την ομιλία του Προέδρου μας εδώ.