Η ιστορία του συλλόγου

Παρακάτω παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά τα σημaντικότερα ιστορικά γεγονότα της τετραετούς δράσης της ELMAA.  

 

03.2016 | Ίδρυση

Η ELMAA ιδρύθηκε στις 18 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ελληνικού Κέντρου Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας στην οδό Πανεπιστημίου 16. Η ιδέα της ίδρυσης της ELMAA ετέθη σε ομάδα αποφοίτων του ΠΜΣ Ευρωπαϊκού Δικαίου από τον Ομότιμο Καθηγητή Βασίλειο Χριστιανό, ο οποίος στήριξε καίρια όποια πρωτοβουλία ανέλαβαν στη συνέχεια οι απόφοιτοι. Χωρίς τη βοήθειά του και τις προτάσεις του, δεν θα είχε υλοποιηθεί η πρωτοβουλία ανάπτυξης της ELMAA που αποτελεί τον πρώτο σύλλογο αποφοίτων δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα. 77 απόφοιτοι του ΠΜΣ, όπως και τελειόφοιτοι/απόφοιτοι της Νομικής Σχολής Αθηνών που είχαν διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικής δίκης (moot courts) του Ευρωπαϊκού Δικαίου παρευρέθηκαν στην ιδρυτική ΓΣ και αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου. Στην ΓΣ παρευρέθηκαν, επίσης, όλοι οι τότε διδάσκοντες Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και συγκεκριμένα ο Ομότιμος Καθηγητής Βασίλειος Χριστιανός, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρεβέκκα – Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, η Επίκουρη Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά και ο Επίκουρος Καθηγητής Μανώλης Περάκης. Ως μέλη του προσωρινού ΔΣ ορίστηκαν οι Γεώργιος Κώτσηρας ’08, Νικόλαος Πουής ’12, Χρυσή Ραυτογιάννη ’16, Γεωργία Κελεπούρη ’15 και Αλέξανδρος Πολίτης.

05.2016 | Πρώτη ημερίδα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών

 

Η πρώτη επιστημονική ημερίδα του συλλόγου διοργανώθηκε στις 27 Μαΐου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα «Προσφυγική κρίση: Η πρόκληση για τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ομιλητές ήταν ο πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Ιωάννης Βαληνάκης, ο Καθηγητής Ιωάννης Μάζης, ο Επίκουρος Καθηγητής Μανώλης Περάκης και η κα Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου ’16. Η κα Παπαϊωάννου, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου, παρουσίασε τα αποτελέσματα μιας ομάδας εργασίας του συλλόγου που συστήθηκε για την ημερίδα αυτή. Την συζήτηση συντόνισε ο Ομότιμος Καθηγητής Βασίλειος Χριστιανός. Την επιτυχημένη αυτή εκδήλωση ακολούθησαν και άλλες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

07.2017 | Πρώτο Summer School στην Κέρκυρα

 

ELMAA Summer School 2017

Από τις 24 έως τις 28 Ιουλίου 2017 διοργανώθηκε το πρώτο Summer School στο ευρωπαϊκό δίκαιο επιχειρήσεων στο νησί της Κέρκυρας με πρωτοβουλία της ELMAA και συνδιοργανωτές το Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κέρκυρας και το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ). Στο Summer School συμμετείχαν 40 τελειόφοιτοι όλων των νομικών σχολών στην Ελλάδα, νέοι δικηγόροι από όλη την Ελλάδα και απόφοιτοι του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Κεντρικός ομιλητής στην Τελετή Έναρξης και ένας εκ των διδασκόντων του Summer School ήταν ο πρ. Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βασίλειος Σκουρής. Την διοργάνωση ανέλαβε το ΔΣ του συλλόγου με υπεύθυνους διοργάνωσης τον Αλέξανδρο Πολίτη και τη Χρυσή Ραυτογιάννη ’16. Έκτοτε, διοργανώνεται το Summer School της ELMAA κάθε καλοκαίρι στην Κέρκυρα. 

09.2017 | Πρώτες εκλογές

 

Elections ELMAA 2017

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 έλαβαν χώρα οι πρώτες εκλογές της ELMAA στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Από αυτές προέκυψε το πρώτο εκλεγμένο ΔΣ της ELMAA αποτελούμενο από τον Πρόεδρο Νικόλαο Πουή ’12, τον Αντιπρόεδρο Γεώργιο Κώτσηρα ’08, τη Γενική Γραμματέα Χρυσή Ραυτογιάννη ’16, τον Ταμία Αλέξανδρο Πολίτη και το μέλος Γεωργία Κελεπούρη’15 και η πρώτη εκλεγμένη Ελεγκτική Επιτροπή αποτελούμενη από τους Μαρία Καμβύση ’17, Ιάσωνα Καρανίκα και Μαριάννα Κοκκινάκη. Μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής διετέλεσαν ο Αποστόλης Σκουλίκης ’10, ο Θεόδωρος Ηλιόπουλος ’16 και ο Διονύσης Παυλιόγλου.

01.2018 | Πρώτη στήριξη στη Νομική Σχολή Αθηνών για τον διαγωνισμό ELMC

 

ELMC Athens 2018

Τον Ιανουάριο του 2018 το ΔΣ της ELMAA αποφάσισε για πρώτη φορά να αποτελέσει ο σύλλογος αρωγός στην αξιέπαινη προσπάθεια του Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών για συμμετοχή και διάκριση σε διεθνείς διαγωνισμούς εικονικών δικών (moot courts) Ευρωπαϊκού Δικαίου καλύπτοντας μέρος των εξόδων της ομάδας φοιτητών για τη συμμετοχή της στον Regional Round του European Law Moot Court (ELMC) της Μαδρίτης.Μέλη της ομάδας ήταν (από αριστερά στην φωτογραφία) το μέλος της ELMAA Διονύσης Παυλιόγλου (ως προπονητής – coach) και οι φοιτητές Γωγώ Θεοδωρακοπούλου, έλενα Μωραΐτη και Ειρήνη Μαρνέρα (ως προπονήτρια – coach). Μέλη της ομάδας ήταν επίσης η Ευανθία – Μαρία Τριχάκη και το μέλος της ELMAA Ευάγγελος Σταματίου. Έκτοτε, η ELMAA προσπαθεί να στηρίζει κάθε χρόνο τη συμμετοχή της Νομικής Σχολής Αθηνών στους διαγωνισμούς αυτούς. 

02.2019 | Συνδιοργάνωση του ELMC Regional Round στην Αθήνα

 

Από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου 2019 συνδιοργανώθηκε από τον Τομέα Διεθνών Σπουδών της Νομικής Σχολής Αθηνών και τον σύλλογό μας ο Ημιτελικός Γύρος (Regional Round) του διαγωνισμού European Law Moot Court στην Αθήνα. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 12 πανεπιστήμια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Υπεύθυνη διοργάνωσης (master) του Regional Round ήταν το ιδρυτικό μέλος του συλλόγου Αλεζίνη Λόξα ’19.